APRANGA, AVALYNĖ, GALANTERIJA
APŽELDINIMAS, APLINKOTVARKA
AUTOTRANSPORTAS, PASLAUGOS
DARBO SAUGA
FINANSAI, TEISĖ, DRAUDIMAS
IT, TELEKOMUNIKACIJOS
KOMUNALINĖS PASLAUGOS
LAISVALAIKIS, TURIZMAS
MAISTO PRODUKTAI, GĖRIMAI
MEDICINA, FARMACIJA
MOKSLAS IR ŠVIETIMAS
NEKILNOJAMAS TURTAS
PASLAUGOS
PRAMONĖ, GAMYBA, ĮRANGA
PRAMONINĖS IR BUITINĖS PREKĖS
STATYBA, MEDŽIAGOS
VALSTYBINĖS ĮSTAIGOS, INSTITUCIJOS
ŽEMĖS ŪKIS, AGROTECHNIKA
ŽINIASKLAIDA, INFORMACIJA
~NAUJOS ĮMONĖS
Persivalgymas – dažnas šventinių dienų palydovas, tačiau visuomenės sveikatos specialistai ragina prie stalo neužsisėdėti, šventinių patiekalų ragauti po truputį, o pavalgius – pajudėti.
Persivalgymas ne tik sukelia nemalonius pojūčius, jis yra žalingas sveikatai. Persivalgius labai apkraunamas organizmas. Kuo daugiau suvalgome, tuo daugiau reikia virškinimo fermentų maistui suvirškinti, kasa, kepenys ir tulžis priverstos dirbti didele apkrova. Dažni persivalgymai, ne tik švenčių metu, gali nulemti tolimesnius virškinimo organų veiklos sutrikimus ar susirgimus.
Šventiniai patiekalai yra kitokie nei kasdieniai, bet tai nėra priežastis persivalgyti. Saikingai ragaukite įvairių patiekalų, nesėdėkite visą dieną prie stalo, retsykiais pakilkite, pasivaikščiokite, pajudėkite. Įsiklausykite į savo kūną. Kiekvienas turime savo alkio ir sotumo pojūčius, jais ir reikėtų vadovautis. Nebūtina paragauti visų šventinių patiekalų, pabaigti visko, kas yra lėkštėje. Nustokite valgyti, kai pasisotinate, nebevalgykite, jei jaučiate nemalonius pojūčius: persisotinimą, skrandžio tempimą, skausmą.
Šventinėje ir kasdieninėje mityboje vertėtų nepamiršti pagrindinių sveikos mitybos principų:
• Saikingumas. Svarbu žinoti, kad net ir būtinos maisto medžiagos, jeigu jų vartojama per daug, gali turėti neigiamą poveikį sveikatai.
• Įvairumas. Nė vienas maisto produktas neturi visų maisto medžiagų (žmogaus organizmui su maistu jų būtina gauti apie 40). Tik vartojant įvairius maisto produktus bus visiškai patenkinti organizmo poreikiai.
• Subalansuotumas. Mitybos subalansavimas – tinkamas baltymų, riebalų, angliavandenių, vitaminų, mineralinių medžiagų santykis bei optimalus energijos kiekis maisto produktuose.
Taip pat reikia nepamiršti, kad ir alkoholiu šventiniu laikotarpiu piktnaudžiauti nedera. Pagal Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijas, vyrai neturėtų reguliariai suvartoti daugiau nei 4 standartinius alkoholio vienetus per dieną, arba 28 per savaitę. Vadinasi, per dieną rekomenduojama išgerti ne daugiau kaip 40 gramų gryno alkoholio (pvz., ne daugiau kaip 1 litrą 5 % stiprumo alaus). Moterys neturėtų reguliariai suvartoti daugiau nei 2 standartinius alkoholio vienetus per dieną, arba 14 per savaitę. Vadinasi, per dieną rekomenduojama išgerti ne daugiau kaip 20 gramų alkoholio (pvz., ne daugiau kaip 200 ml 11 % stiprumo vyno). Šios rekomendacijos yra vienodai svarbios tiek paprastomis dienomis, tiek šventiniu laikotarpiu.
Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras linki gražiausias metų šventes sutikti nepamirštant pasirūpinti ir savo sveikata.
2015-12-22 09:39
Panašūs straipsniai:
Rojaus salos – Seišeliai: Afrikos gamta egzotiškų atostogų svajones paverčia realybe
Norite, kad siurblys-robotas tarnautų ilgiau? Nepamirškite tinkamos jo priežiūros
Atostogauti į užsienį automobiliu – kokius namų darbus svarbu atlikti?
Darbdavio grįžtamasis ryšys: kada – konstruktyvi kritika, o kada – psichologinis smurtas?
Implantacijos būdai - kokį rinktis?